Als je begint aan een massageopleiding is oefenen het credo. Volgens het lesprogramma zouden we dit jaar 100 massages moeten hebben gedaan om voldoende geoefend te hebben. En aangezien we onszelf een beetje kennen, zijn we direct begonnen met het benaderen van wandelevenementen want dat was het doel waarvoor we de opleiding gestart waren. Maar er was één evenement bij dat totaal niet met wandelen te maken had, namelijk een verwendag voor chronisch zieke patiënten in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Verwendagen

Deze verwendagen worden georganiseerd door de Dani Elden Stichting en verzorgen een heerlijke dag voor chronisch zieke patiënten zodat ze zich even niet ziek hoeven te voelen. De kapper komt bij ze op bezoek, de schoonheidsspecialiste, de pedicure en ook wij dus, als masseurs. Het was zeer boeiend om te doen temeer omdat dit onze eerste echte kennismaking was met het masseren van onbekende mensen en dan ook nog eens van mensen met een chronische ziekte.

Aanraken

De eerste personen die we masseerden hadden kanker, soms net opgenomen, soms al langer onder behandeling. Het bijzondere was dat het masseren eigenlijk bijzaak was alhoewel de meeste mensen het wel heerlijk vonden. Sommigen hadden niet per se de behoefte om gemasseerd te worden maar meer om te praten. Iemand zei dat sinds hij opgenomen was, hij alleen nog maar functioneel aangeraakt werd. Met andere woorden alleen maar om de bloeddruk op te meten, een infuus aangelegd te krijgen of gewassen te worden. Zelfs de familie durfde deze persoon niet goed meer aan te raken want ja, hij had kanker. Ook al is het geen besmettelijke ziekte, mensen zijn er blijkbaar huiverig voor.

Goed georganiseerd

Door Theo en zijn vrouw, die al zo’n 17 jaar de Dani Elden Stichting hebben en elk jaar vele verwendagen organiseren, zijn we met open armen ontvangen. Zij regelen alles belangeloos, inclusief de mooie goodiebags met allerlei verwen-dingen voor de patiënten èn voor de vrijwilligers. Voor ons was het een zeer leerzame dag aan het begin van onze opleiding, toen we nog maar een klein beetje konden masseren, maar waar we met veel plezier en dankbaarheid aan terugdenken.